Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nutrigenomics and diseases of civilisation
Sadel, Peter ; Souralová Popelková, Miriam (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
The aim of the first part of this bachelor´s thesis is to explain and describe the basic terms which were used as diseases of civilisation, gen, genome, nutrigenomics, nutrigenetics. The second part of this work focuses on the characterization and description of some of the most often occurring diseases of civilisation in this world as obesity, diabetes mellitus or cardiovascular diseases and it has to point at possible causes of their formation and prevention. In the following chapters knowledge and practises of nutrigenomics were used during searching for the reasons of formation and prevention of civilisation diseases. Nutrigenomics is relatively a young discipline of science and only future research and monitoring will show its possible meaning in the future. The main goal of this work was to summarize and clearly demonstrate information about given theme from various information sources.
Význam nemléčných příkrmů na další zdravotní vývoj
Kylarová, Adéla ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zavádění příkrmů do stravy kojence a jejich vliv na pozdější zdravotní stav. Teoretická část práce se zabývá vztahem mezi výživou v časném věku a pozdější morbiditou a mortalitou. Je zde rozvedena problematika příkrmů, jakožto jednoho z faktorů, které epigeneticky ovlivňují budoucí metabolismus, tzv. nutriční programování. Popisuje vhodný postup při zavádění běžné rodinné stravy do jídelníčku dítěte a jeho fyziologické opodstatnění. Kromě vhodného načasování uvádí i způsob zavádění jednotlivých druhů potravin. Zmiňuje i psychologické aspekty při zavádění příkrmů a dále popisuje situaci v České republice ohledně praxe ve výživě malých dětí. Praktická část se zabývá informovaností českých žen ohledně zavádění příkrmů, jejich informovaností ohledně prvních příkrmů, vhodných potravin pro kojence a zaváděním rodinné stravy v kojeneckém období. Formou dotazníku odpovědělo 164 respondentek. Bylo zjištěno, že informovanost je nedostatečná, většina žen by zvládla zavést první příkrm, ale o dalším postupu toho ví málo. Bylo to patrné spíše u žen těhotných než u matek, ale i u těch byla očekávána větší znalost správného postupu při zavádění komplementární výživy. Klíčová slova: kojenec, příkrm, nutrigenomika, výživa, zdravotní vývoj
Nutrigenomics and diseases of civilisation
Sadel, Peter ; Souralová Popelková, Miriam (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
The aim of the first part of this bachelor´s thesis is to explain and describe the basic terms which were used as diseases of civilisation, gen, genome, nutrigenomics, nutrigenetics. The second part of this work focuses on the characterization and description of some of the most often occurring diseases of civilisation in this world as obesity, diabetes mellitus or cardiovascular diseases and it has to point at possible causes of their formation and prevention. In the following chapters knowledge and practises of nutrigenomics were used during searching for the reasons of formation and prevention of civilisation diseases. Nutrigenomics is relatively a young discipline of science and only future research and monitoring will show its possible meaning in the future. The main goal of this work was to summarize and clearly demonstrate information about given theme from various information sources.
Business Solution for a Food Service Company Based on a Modern Nutrition Concept (case of Russia)
Tarasov, Stanislav ; Campbell, Jan (vedoucí práce) ; Štěrbová, Ludmila (oponent)
Rostoucí úroveň veřejné obavy ze stárnutí a obezity doprovázená nástupem většího počtu zdravotně uvědomnělých spotřebitelů klade důraz na rozvoj zdravotního a wellness průmyslu, která začala přeměnou ze pouhého zaplnění mezery na trhu do hlavního proudu. Jako lidská bytost člověk má jedinečné známé vlastnosti (jako věk, pohlaví, zdravotní stav, životní styl) a méně známé vlastnosti jako genetickou predispozici, a proto by měl být výživový plán navržen podle těchto charakteristik. Být si vědom genetické predispozice jedince umožňuje vyvinout vhodnou strategii v oblasti zdraví pro konkrétní jednotlivce. Systematizace těchto jednotlivých programů bude podporovat vývoj nové generace zdravotních praktik. Rusko má vážné demografické problémy s klesající populací a nízkou průměrnou délku života; vysoká úmrtnost kvůli onemocnění srdce a poměrně vysoký počet obézních lidí. Očekává se, že se nutrigenomické koncepce budou moci rozvíjet v Rusku díky jeho pevnému vědeckému základu, relativně vysoké úrovni zdravotnictví a stale rostoucího povědomí o potřebě kvalitního zdravého života především v mladé generaci. Cílem práce je proto analyzovat klíčové trendy ve světovém a ruském potravinářském průmyslu a vytvořit podnikatelský záměr o obchodním využití personalizovaného nutričního konceptu na ruském trhu stravovacích služeb.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.